A napokban beérkezett rendelési mennyiség miatt a termékek elkészítési ideje akár 6-10 munkanap is lehet. Ha közeli időpontra szeretnéd a terméket, mindenképpen előre egyeztessünk.

Ha bármi kérdésed van, írj egy e-mailt:
rendeles@mimeecreation.hu

Blog

A Mikulás és a Télapó: két név, egy varázslat

2023.09.26 08:45
A Mikulás és a Télapó: két név, egy varázslat

Kezdjük azzal a kérdéssel, ami minden évben viták forrása lehet: Mikulás vagy Télapó? Vagy netán mindkettő? A gyerekeknek talán mindegy is – a Mikulás ajándékok az igazán fontosak, igaz? –, de azért mi, felnőttek is szeretjük a varázslatos történeteket. Nézzünk is bele most egy kicsit a nagyszakállú varázslatos világába!

A legendás Mikulás, a harisnyában rejtőző aranyrögökkel

Az önzetlen Mikulás, vagyis Szent Miklós egy római provincia püspökeként tette le névjegyét a 4. században. Miközben egész életét a szegények és a gyerekek megsegítésének szentelte, egy különleges tettével vált híressé. A legendás három aranyrög, melyeket három egymást követő éjszaka dobott be egy szegény család ablakán, hogy a három lány férjhez mehessen. Valamelyik éjszakán az egyik aranyrög egy száradó harisnyába esett – és ebből alakult ki a szokás, miszerint a gyerekek a kandallóra felakasztott harisnyákba, zoknikba vagy a szépen kipucolt cipőjükbe várják a meglepetéseket.

Honnan ered a Mikulás név?

A Miklós név szlovák változata, a Mikuláš adta a magyar Mikulás elnevezést. Ám a 20. század elején, az első világháborút követően, a szlovák eredetű szó kissé kellemetlen érzéseket keltett a magyarokban.

 

Télapó, az orosz Fagy apó unokatestvére

A 20. század elején, amikor egyeseknek a szlovák eredetű "Mikulás" szó nem volt szimpatikus, a magyarok leleményessége előtérbe lépett. A Mikulás alternatívájaként a Télapó nevet kezdtük használni, aki az orosz Gyed Maroz (Fagy apó) rokona. De nem gondoltad volna, ugye, hogy a mi Télapónknak orosz rokonai vannak? Ebben a változatban Fagy apó Fagy anyóval és Sznyegorucskával, azaz a cuki Hópelyhecskével ajándékozza meg a jó gyerekeket.

Tehát, Mikulás vagy Télapó? Egy biztos: bár a nevük különböző, a gyerekek szemeiben látható csillogás ugyanaz. Az év végi varázslat, az öröm és a várakozás, aminek nincs párja.