2024-es anyák napjára és május eleji ballagásra megrendelést
már sürgősségi felárral sem tudok teljesíteni!

Ha bármi kérdésed van, írj egy e-mailt:
rendeles@mimeecreation.hu

Blog

Várjuk együtt a fogtündért

2022.02.26 15:10
Várjuk együtt a fogtündért

A kisgyerekek életében számos mérföldkő van, nem véletlen, hogy az elmúlt években rendkívül népszerűek lettek a mérföldkő kártyák. Az egyik legjelentősebb esemény, amikor a pici gyerekekből nagyfiúk és nagylányok lesznek, miközben szép sorban átveszik a tejfogak helyét a csontfogak. A fogtündér sokak számára ismerős lehet, hiszen már hazánkban is divat, hogy a kisgyermek a párnája alá rejti a kiesett fogacskát, amit aztán a varázslatos tündér elvisz magával, és helyette otthagy valami kedves ajándékot. Számomra nagyon fontos az emlékőrzés és a kisgyerekekkel közös élményteremtés, ezért a fogváltás témakörére is kitaláltam valamit. De előbb nézzük, mi is történik a kiesett fogakkal!

A fogtündér fontossága

Mint azt ti is tapasztalhatjátok nap mint nap, a kisgyermekek mindene a mese, a varázslat. A fogváltás önmagában felzaklató folyamat is lehetne, de ha kellően varázslatossá van téve, és kíváncsi várakozás előzi meg, garantáltan jó élménye lesz a gyerekeknek. A tejfogak kiesése évezredek óta fontos rituális esemény, a pogány népek hite szerint a kiesett fogacskák varázserővel bírtak, megvédték a kicsiket a gonosz erőktől. Az ősi időkben még a földbe ásták a fogakat, később cserépbe tették, míg mára már csak a párna alá dugjuk őket.

De ki viszi el?

Az 1900-as években az Amerikai Egyesült Államokban kezdett elterjedni a kedves fogtündér alakja, aki elviszi a fogacskát, cserébe hagy a tulajdonosnak egy kis pénzt vagy ajándékot. Ezt a kedves szokást sok ország átvette, de vannak olyan helyek is, ahol fogtündér helyett fogegérke jön el a kicsikhez.

 

Miért éppen egérke?

Franciaországban nagy hagyománya van a kis fogegérkének, aki kedves és jó szándékú, és mivel az egérkék fogai egész életükben nőnek, ezért jó szívvel viszi el a gyerekek kiesett fogát, hiszen fogból sosem lehet túl sok. Nem csak a franciák hívják a kisegeret segítségül, Svájcban, Marokkóban, Spanyolországban és Belgiumban is kisegerek járják a lakásokat, kiesett fogacskák után kutatva.

 

Mit hagy maga után?

Mivel a fogtündér legnagyobb segítője apa és anya, ezért a szülők kreativitására van bízva, mit hagy a fogakért cserébe a tündér. Lehet az egy kis aprópénz vagy valami aprócska ajándék, de a lényeg inkább a varázslat és az izgalom, amit a bejelentkezett fogtündér várása okoz.

Ha szeretnéd te is ezt az izgalmat és kellemes élményt átélni gyermekeddel, jó szívvel ajánlom a Fogtündér ajándékokat, amelyeket nálam, a Mimee Creationnél tudsz megvásárolni. Mimee Creation - névre szóló, egyedi dekorációk és ajándékok webáruháza!